Dodona

Leren programmeren
voor secundair en hoger onderwijs

Aanmelden

Schrijf code

Schrijf je in voor een cursus en kies een van de honderden programmeeroefeningen.

Dien in

Los de oefening op en dien je code in via de ingebouwde editor.

Krijg feedback

Je code wordt automatisch getest en na enkele seconden krijg je het resultaat te zien.

Dodona is een gratis online oefenplatform om te leren programmeren. Het wil studenten op een zo zinvolle en zo effectief mogelijke manier leren programmeren door verschillende computertechnologieën in te zetten om de voordelen van een gepersonaliseerde begeleiding toe te passen in contexten waar studenten anders alleen toegang zouden hebben tot klassikale begeleiding (bv. hoorcolleges en werkcolleges) of zelfs geen rechtstreekse begeleiding (bv. zelfstandig werk en huiswerk).

Dodona gedraagt zich als een online co-teacher die ontworpen is om elke student toegang te geven tot onderwijs van hoge kwaliteit. De focus ligt op het automatisch verbeteren en het geven van zinvolle feedback op ingediende oplossingen van de studenten.

Lesgevers kunnen een eigen cursus aanmaken, opgebouwd uit verschillende oefeningenreeksen. Ze kunnen hiervoor beroep doen op bestaande cursussen en oefeningen, maar kunnen er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan en eigen oefeningen en lesmateriaal op te stellen. Dankzij de ingebouwde learning analytics en datavisualisaties is het bovendien eenvoudig om de voortgang van studenten te meten. Hier vind je enkele handleidingen, vooral gericht op lesgevers.

De Dodona-leeromgeving bevat duizenden programmeeroefeningen die gebruikt kunnen worden om diverse programmeertalen onder de knie te krijgen. Alle oefeningen zijn voorzien van automatische feedback op correctheid, snelheid en/of programmeerstijl. Bugs of suggesties mogen steeds gemeld worden via het contactformulier.

18 736 561

Ingediende oplossingen

73 859

Studenten

19 220

Oefeningen

1 832

Scholen

Ontwikkeld aan de Universiteit Gent

Dodona wordt ontwikkeld door Jorg Van Renterghem, Charlotte Van Petegem, Niko Strijbol, Rien Maertens, Peter Dawyndt, en Bart Mesuere van de vakgroep Toegepaste Wiskunde en Statistiek aan de Universiteit Gent. Het platform is volledig open source: alle code is beschikbaar op GitHub. Het wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan Dodona kan hier gevonden worden.

Help om Dodona gratis te houden en steun ons!